HOME | STUDIEBIJBEL | BIJBELSTUDIES | BIJBELATLAS | BIJBELSEGESCHIEDENIS | NIEUWS

                                                                                                                                                     

De reizen van Paulus

Herinneringen om te koesteren

Om de kinderen te laten kennismaken met de Bijbel werden er vroeger schoolplaten gebruikt. Aan de hand van de afbeeldingen op de schoolplaten kon de meester of de juf een verhaal uitleggen. 

Deze manier van les geven werd ook wel aanschouwingsonderwijs genoemd. Aanschouwen is een ander woord voor kijken. De meesten kennen het nog wel denk ik, die oude schoolplaten die vroeger in het klaslokaal hingen of uit een grote opbergkist achter in de klas tevoorschijn werden gehaald. Het was vooral dán steeds weer een verrassing. Wij kijken nu in de klas naar dia's of een videofilm in plaats van schoolplaten.

   Terug naar het overzicht van alle platen? Klik HIER

Reizen van Paulus
1 te zetten tegen het Evangelie. Door haat gedreven spijkerden de mensen Jezus aan het kruis. Ook de volgelingen van de Heere Jezus kregen te maken met de haat tegen het Evangelie. We lezen in de Bijbel hoe de apostel Paulus regelmatig gevangen genomen is en gegeseld werd. Paulus heeft veel meegemaakt. Hij is vaak op reis geweest om het Evangelie in andere landen te brengen. Hij wordt daarom ook wel de “heidenapostel” genoemd! Over deze belangrijke apostel, één van de eerste evangelisten, gaan we nu iets schrijven.

Saulus, zo heette Paulus voor zijn bekering, is geboren ongeveer in dezelfde tijd dat Jezus werd geboren. Maar Saulus werd wel geboren buiten Palestina, in Tarsus, een plaats in Klein-Azië. We noemen dit gebied nu Turkije. De ouders van Saulus waren Joden. Het waren zeker gelovige Joden. Saulus betekent: de afgebedene. Zij hebben de geboorte van Saulus gezien als een gebedsverhoring! Veel Joden woonden sinds de ballingschap (=wegvoering van de Joden naar Babel), buiten Palestina. Het kwam in die tijd vaker voor dat rijke, gelovige ouders hun jongens naar Jeruzalem stuurden voor goed Joods onderwijs. En dan vooral natuurlijk onderwijs in de Joodse godsdienst. Dit deden de ouders van Saulus ook.

Waarschijnlijk logeerde Saulus bij zijn getrouwde zuster, die in Jeruzalem woonde (Hand. 23:16). Er was in die tijd een hele beroemde Joodse leermeester in Jeruzalem. Hij heette rabbi Gamaliël. Van deze rabbi kreeg Saulus ook onderwijs. Saulus was in zijn tijd dus een geleerd persoon. Het is niet bekend of Saulus Jezus heeft ontmoet. Ik denk het wel. In ieder geval weten we dat hij zeer vijandig stond tegenover het christendom! De Bijbel beschrijft ons hoe Saulus de christelijke gemeente probeert te verwoesten en vele mannen en vrouwen in de gevangenis brengt! (Hand. 8:3). Ja, zo vijandig was Saulus dat hij zelfs naar Damascus reist om daar de volgelingen van Jezus gevangen te nemen! Maar de satan mag machtig zijn, God is almachtig. Hij laat Zijn kerk niet verwoesten! De Heere grijpt in het leven van Saulus in op de weg naar Damaskus. Saulus wordt Paulus, dat betekent: de kleine. Paulus stelt zich vanaf nu helemaal in dienst van Christus en Zijn gemeente! In plaats van gemeenten te verwoesten zal Paulus voortaan nieuwe gemeente gaan stichten! In plaats van een vervolger van christenen zal hij nu zelf vervolgd gaan worden. Wie zegt er nu dat er voor de Heere iets onmogelijk is?!

Na Paulus bekering moet hij al spoedig wegvluchten uit Damascus. Hij verblijft daarna eerst 3 jaar in Arabie en daarna 10 jaar in z’n geboorteplaats Tarsus. Dan pas mag hij aan het werk voor de Heere. Samen met Barnabas wordt Paulus door de gemeente van Antiochie uitgezonden op zendingsreis. Paulus heeft vele nieuwe gemeenten mogen stichten tijdens z’n (op z’n tenminste) drie gemaakte zendingsreizen. De eerste zendingsreis van Paulus vindt plaats van 46-48. Paulus brengt dan het Evangelie in Cyprus en in Klein-Azie. Op de tweede zendingsreis, van 48-52, komt Paulus ook in Europa! Bij Troas steekt hij de zee over en bezoekt dan Macedonie en Griekenland. Zo ontstaan er verschillende gemeenten onder anderen: Filippi, Athene en Korinthe. Tijdens de derde zendingsreis, van 52-57, verblijft Paulus vooral in Efeze. Hij bezoekt ook Macedonie en Griekenland weer. Daarna keert hij terug naar Jeruzalem.

Kaart van het gebied waarin Paulus zendingsreizen plaats vonden



Paulus had het niet gemakkelijk op zijn zendingsreizen. Hij heeft veel tegenstand ontmoet. Waar het Evangelie gebracht wordt daar is ook de satan aanwezig om dit werk weer af te breken. Paulus is verschillende keren gegeseld, hij is zelfs een keer gestenigd en ook heeft hij drie keer een schipbreuk geleden. Vele keren heeft Paulus in de gevangenis gezeten en dat alleen omdat hij het “licht” van het Evangelie bracht bij mensen die in “duisternis” zaten. In 2 Korinthe 11: 23-33 beschrijft hij kort wat hij zoal heeft meegemaakt tijdens z’n zendingsreizen.

In 57 wordt Paulus in Jeruzalem gearresteerd. Men beschuldigd hem ervan dat hij heidenen meegenomen zou hebben de tempel in. Het is natuurlijk niet waar. Maar het volk is opgehitst door de Joodse leiders. En het volk zou hem gedood hebben als de Romeinse soldaten hem niet te hulp waren gekomen. Hij wordt nu door de Romeinen gevangen genomen. Bij zijn verhoor beroept Paulus zich op de keizer. Dit mocht hij als Romeins burger doen. Elk Romeins staatsburger mocht vragen of zijn zaak voor de keizer mocht komen.

Zo was men er zeker van dat er een eerlijk proces zou zijn. Vaak werden rechters in die dagen omgekocht, ook werden er regelmatig valse getuigen gezocht tegen betaling! En dus gaat Paulus nu op reis naar Rome, uiteraard onder leiding van een aantal Romeinse soldaten! De tocht naar Rome vindt plaats per boot over de grote Middellandse Zee. Dat was de beste manier om in die tijd te reizen. Maar niet ongevaarlijk. Het schip waarmee Paulus naar Rome gebracht wordt, leidt schipbreuk. De schepelingen komen gelukkig allemaal heelhuids op Malta (= een eiland bij Italië) terecht, precies zoals Paulus gezegd had! Maar uiteindelijk komt hij toch als gevangene in de grote Romeinse hoofdstad aan.

Er waren in die tijd nog geen echte christenvervolgingen. En Paulus wordt er goed behandeld. Het wachten is nu op de Joden die Paulus beschuldigd hebben. Maar na twee jaar (!) zijn de beschuldigers van Paulus nog niet komen opdagen. Daarom laat men Paulus weer vrij. Paulus is hierna weer op zendingsreis gegaan ondanks alle gevaren. We weten van deze periode niet zoveel. Wel denkt men dat hij in deze periode ook in Spanje (Cadiz) is geweest om het Evangelie te brengen. Maar zeker is wel dat Paulus in 64 gevangen zit in Rome. De omstandigheden zijn deze keer anders. Nog steeds zit keizer Nero op de troon. Maar hij is nu een wrede keizer geworden die overal in zijn rijk de christenen laat vervolgen.

De christenen komen vaak op afschuwelijke wijze om het leven in de arena’s. Aangenomen wordt dat Paulus in Rome gestorven is in de arena. Als laatste heeft hij in Rome de brief aan Timotheus nog geschreven. Het is tevens zijn afscheidsbrief voor de gemeenten voor welke hij zoveel heeft mogen betekenen. Paulus heeft veel moeten lijden vanwege het Evangelie dat hij bracht. Maar hij heeft ook een rijke oogst op zijn arbeid mogen zien. Heel veel nieuwe christelijke gemeenten zijn door zijn werk ontstaan. En voor ons geldt dat hij het Evangelie ook in Europa heeft gebracht! En nog steeds is Paulus belangrijk voor ons. Hij heeft ook verschillende bijbelboeken geschreven waaruit we nu nog steeds kunnen lezen.

Plaatsen die Paulus o.a. bezocht

Gaza Filippus predikt Christus en doopt op weg naar Gaza een kamerling uit Ethiopië (Hand. 8:26–39).

Jeruzalem Bezoek aan Jeruzalem, introductie door Barnabas ( Hand.9:23-29) Paulus in de Tempel

Joppe Petrus ontvangt een visioen waaruit blijkt dat God de andere volken de gave van bekering verleent (Hand. 10; 11:5–18). Petrus wekt Tabita op uit de doden (Hand. 9:36–42).

Samaria Filippus arbeidt in Samaria (Hand. 8:5–13) en later onderrichten Petrus en Johannes het volk hier (Hand. 8:14–25). Wanneer zij de gave van de Heilige Geest verlenen, tracht Simon de tovenaar deze gave van hen te kopen (Hand. 8:9–24).

Caesarea Nadat een hoofdman, Cornelius geheten, door een engel wordt bezocht, staat Petrus toe dat hij zich laat dopen (Hand. 10). Hier verdedigt Paulus zich voor Agrippa (Hand. 25–26; zie ook GJS 1:24–25).

Damascus Jezus verschijnt aan Saulus (Hand. 9:1–7). Wanneer Ananias Saulus zijn gezichtsvermogen heeft teruggegeven, laat deze zich dopen en begint met zijn bediening (Hand. 9:10–27).

Antiochië (in Syrië) Hier worden de discipelen voor het eerst christenen genoemd (Hand. 11:26). Agabus voorspelt hongersnood (Hand. 11:27–28). Er ontstaat in Antiochië een groot meningsverschil over de besnijdenis (Hand. 14:26–28; 15:1–9). Paulus begint hier zijn tweede zendingsreis vergezeld van Silas, Barnabas en Judas Barsabbas (Hand. 15:22, 30, 35).

Tarsus Paulus’ geboortestad; Paulus wordt door de broeders hierheen gestuurd om zijn leven in veiligheid te stellen (Hand. 9:29–30).

Cyprus Na te zijn vervolgd, vluchten een aantal heiligen naar dit eiland (Hand. 11:19). Paulus reist rond op Cyprus tijdens zijn eerste zendingsreis (Hand. 13:4–5); Barnabas en Marcus later evenzo (Hand. 15:39).

Pafos Hier geneest Paulus een tovenaar (Hand. 13:6–11).

Derbe Paulus en Barnabas prediken het evangelie in deze stad (Hand. 14:6–7, 20–21).

Lystra Wanneer Paulus een verlamde geneest, worden hij en Barnabas als goden begroet. Paulus wordt gestenigd en voor dood achtergelaten, maar hij komt weer bij en zet zijn prediking voort (Hand. 14:6–21). Timoteüs komt hier vandaan (Hand. 16:1–3).

Ikonium Paulus en Barnabas prediken hier tijdens hun eerste zendingsreis en worden met steniging bedreigd (Hand. 13:51–14:7).

Laodicea en Kossloe Laodicea is een van de kerkgemeenten die Paulus bezoekt en waarvan hij brieven ontvangt (Kol. 4:16). Het is ook een van de zeven steden die genoemd worden in het boek Openbaring (de andere zijn Efeze, Smyrna, Pergamum, Tyatira, Sardes en Filadelfia; zie Op. 1:11). Kolosse ligt 18 kilometer ten oosten van Laodicea. Paulus schrijft aan de heiligen die daar wonen.

Antiochië (in Pisidië) Op hun eerste zendingsreis leren Paulus en Barnabas de Joden dat Christus uit het geslacht van David is. Paulus biedt het evangelie aan aan Israël en vervolgens aan de andere volken. Paulus en Barnabas worden vervolgd en verdreven (Hand. 13:14–50).

Milete Terwijl hij hier vertoeft tijdens zijn derde zendingsreis, waarschuwt Paulus de ouderlingen van de kerk dat ‘grimmige wolven’ de kudde zullen binnendringen (Hand. 20:29–31).

Patmos Johannes is een gevangene op dit eiland, waar hij de visioenen ontvangt die nu in het boek Openbaring staan (Op. 1:9).

Efeze Apollos predikt hier met macht (Hand. 18:24–28). Op zijn derde zendingsreis verblijft Paulus twee jaar lang in Efeze, waar hij de mensen onderricht en velen bekeert (Hand. 19:10, 18). Hij verleent hier de Heilige Geest door handoplegging (Hand. 19:1–7) en verricht veel wonderen, waaronder het uitwerpen van boze geesten (Hand. 19:8–21). Hier keren degenen die Artemis aanbidden zich tegen Paulus (Hand. 19:22–41). Een gedeelte van het boek Openbaring is gericht aan de kerk in Efeze (Op. 1:11).

Troas Terwijl Paulus hier vertoeft tijdens zijn tweede zendingsreis, ontvangt hij het visioen van een man in Macedonië die om hulp vraagt (Hand. 16:9–12). Tijdens zijn derde zendingsreis wekt Paulus Eutychus op uit de doden (Hand. 20:6–12).

Filippi Paulus, Silas en Timoteüs bekeren een vrouw die Lydia heet, werpen een boze geest uit en worden geslagen (Hand. 16:11–23). Zij ontvangen goddelijke hulp om uit de gevangenis te kunnen ontsnappen (Hand. 16:23–26).

Athene Tijdens zijn tweede zendingsreis predikt Paulus bij de Areopagus over de ‘onbekende god’ (Hand. 17:22–34).

Korinte Paulus reist tijdens zijn tweede zendingsreis naar Korinte, waar hij bij Aquila en Priscilla verblijft. Hij predikt hier en doopt een groot aantal mensen (Hand. 18:1–18). Paulus schrijft zijn zendbrief aan de Romeinen vanuit Korinte.

Tessalonica Paulus predikt hier tijdens zijn tweede zendingsreis. Wanneer de Joden hen bedreigen, vertrekken Paulus en zijn medezendelingen naar Berea (Hand. 17:1–10).

Berea Tijdens Paulus’ tweede zendingsreis vinden Paulus, Silas en Timoteüs bereidwillige zielen om te onderrichten. De Joden van Tessalonica komen hen achterna om hen te vervolgen (Hand. 17:10–13).

Macedonië Paulus onderricht hier het volk tijdens zijn tweede en derde zendingsreis (Hand. 16:9–40; 19:21). Paulus prijst de vrijgevigheid van de Macedonische heiligen, die hem en de arme heiligen in Jeruzalem hebben ondersteund (Rom. 15:26; 2 Kor. 8:1–5; 11:9).

Malta Paulus lijdt hier schipbreuk op weg naar Rome (Hand. 26:32; 27:1, 41–44). Hij blijft ongedeerd na een slangenbeet en geneest veel zieken op Malta (Hand. 28:1–9).

Rome Paulus predikt hier twee jaar lang terwijl hij huisarrest heeft (Hand. 28:16–31). Tijdens zijn gevangenschap in Rome schrijft hij tevens zendbrieven aan de Efeziërs, de Filippenzen, de Kolossenzen, en aan Timoteüs en Filemon. Petrus schrijft zijn eerste zendbief vanuit ‘Babylon’, dat vermoedelijk Rome is, kort na Nero’s vervolgingen van de christenen in 64 n.C. Het wordt algemeen aangenomen dat Petrus en Paulus hier als martelaar zijn gestorven.

Afscheidsbrief van Paulus

2 Timotheus 4:6-8
“Want ik word nu tot een drankoffer geofferd, en de tijd mijner ontbinding is aanstaande. Ik heb de goede strijd gestreden, ik heb de loop geëindigd, ik heb het geloof behouden. Voorts is mij weggelegd de kroon der rechtvaardigheid, welke mij de Heere, der rechtvaardige Rechter, in die dag geven zal; en niet alleen mij, maar ook allen die Zijn verschijning liefgehad hebben...”

De apostel Paulus is een reislustig man

Hij ondernam verscheidene reizen door Klein-Azië (nu: grotendeels Turkije) en Griekenland om het evangelie van Jezus Christus te verkondigen. Op deze pagina vindt u een overzicht van zijn vele reizen, onder verwijzing naar de bron en brieven van Paulus..

In het overzicht zijn niet de reizen vermeld die de vele leerlingen van Paulus samen met hem of in zijn opdracht hebben gemaakt om Jezus te verkondigen of de jonge christengemeenten te steunen. Hun namen vinden we in het boek Handelingen van de Apostelen. Het zijn: Barnabas, Titus, Johannes Marcus, Judas, Silas, Timoteüs, Aquila, Priscilla, Apollos en Erastus.

Datering Bezochte plaatsen Bron Brieven
31-32 Bekering op de weg naar Damascus
Hnd 9,3-9; 22,6-11; 26,12-18;
Gal 1,15-17
Damascus (enige dagen) Hnd 9,19-25
Arabië en Damascus (3 jaar) Gal 1,17-18
34 Jeruzalem, 1e bezoek (15 dagen) Hnd 9,26-29; Gal 1,18
Syrië en Cilicië (Tarsus)
(14 jaar Gal. 2,1)
Hnd 9,30; Gal 1,21-24
45 Antiochië (Syrië)

Hnd 11,25-26

Jeruzalem, 2e bezoek Hnd 11,30; Gal 2,1-2
Antiochië Hnd 12,25
Eerste missiereis (zuiden en midden van Klein-Azië)
Seleucië (Syrië)
Cyprus Hnd 13,4-5
Perge Hnd 13-13
Antiochië Hnd 13-14
Iconium Hnd 13,51
Lystra Hnd 14,6 en 8
Derbe Hnd 14,6 en 20
Lystra en Iconium Hnd 14,21
Antiochië Hnd 14,21
Perge Hnd 14,25
48 Antiochië Hnd 14,26
Jeruzalem (apostelconvent) Hnd 15,4-22; Gal 2,1-10
Antiochië Hnd 15,30
Tweede missiereis (Klein-Azië en Griekenland)
48/50 Syrië en Cilicië Hnd 15,41
Derbe en Lystra Hnd 16,1
Iconium Hnd 16,2
Frygië en Galatië
(noordelijk deel Klein-Azië)
Hnd 16,6
Troas
(westelijk deel Klein-Azië)
Hnd 16,8
Filippi (Macedonië) Hnd 16,12
Tessalonika Hnd 17,1; 1Tess 2,2
Berea Hnd 17,10
Athene Hnd 17,15
50/51 Korinthe Hnd 18,1 1 en 2 Tessalonicenzen
eind 51 Efeze Hnd 18,19-21
Caesarea Hnd 18,22
Derde missiereis (Klein-Azië en Griekenland)
begin 52 Antiochië Hnd 18,22
52 Galatië en Frygië Hnd 18,23
53/54 Efeze Hnd 19,8-10
Filippenzen, Kolossenzen,
Efeziërs, Filemon,
1 Korintiërs (16,8)
55 Korinthe (3 maanden, "tussenbezoek") 2 Kor 1,23 en 2,1
(2 Kor 2,4 en 7,8)
Efeze 1 Kor 16,8
56-57 Macedonië
Hnd 20,1-2;
1 Kor 16,5
2 Korintiërs
Galaten
Korinthe (3 maanden) Hnd 20,2-3 Romeinen
april 57 Filippi Hnd 20,6
Troas Hnd 20,4-6
Milete Hnd 20,15
addthis_pub = 'isidorus';
    Terug naar het overzicht van alle platen? Klik HIER
               

INFO: DE WEG - DE WAARHEID HET LEVEN FILM

Handige Bijbel

Remember all victims of violence worldwide   

GEBED  LEEFREGEL  BELIJDENIS  

DE WEG | DE WAARHEID HET LEVEN | FILM | AUDIO

CREATOR

HOLYHOME.NL USE NO COOKIES - REPORT DEAD LINKS

Waard om te weten :

Een hartelijk welkom op de site
Deze pagina printen
Sitemap

Wie zoekt zal vinden

FAQ - HELP

Kerk
Zondag
Advent
Kerstfeest
Driekoningen
Vastentijd
Goede Vrijdag
Aswoensdag
Palmzondag
Palmpasen
De stille week
Witte donderdag
Stille zaterdag
Paaswake
Pasen - Paasfeest
Hemelvaartsdag
Pinksteren
Biddag
Dankdag
Avondmaal
Doop
Belijdenis
Oudjaarsdag
Nieuwjaarsdag
Sint Maarten
Sint Nicolaas
Halloween
Hervormingsdag
Dodenherdenking
Bevrijdingsdag
Koningsdag / Koninginnedag
Gebedsweek
Huwelijk
Begrafenis
Vakantie
Recreatie
Feest- en Gedenkdagen
Symbolen van herkenning
 
Leerzame antwoorden op levens- en geloofsvragen


Hebreeën 4:12 zegt: "Want levend en krachtig is het woord van God, en scherper dan een tweesnijdend zwaard: het dringt diep door tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken, en het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden"Lees eens: Het zwijgen van God

God heeft zoveel liefde voor de wereld, dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven; zodat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft.
Lees eens:  God's Liefde

Schat onder handbereik


Bemoediging en troost

Bible-people - stories of famous men and women in the Bible
Bible-archaeology - archaeological evidence and the Bible
Bible-art - paintings and artworks of Bible events
Bible-top ten - ways to hell, films, heroes, villains, murders....
Bible-architecture - houses, palaces, fortresses
Women in the Bible -
 great women of the Bible
The Life of Jesus Christ - story, paintings, maps

Read more for Study  
Apocrypha, Historic Works
 GELOOF EN LEVEN een
          KLEINE HULP VOOR  ONDERWEG
 

Wie zoekt zal vinden           


www Holyhome.nl

Boeiende Series :

Bijbelvertalingen
Bijbel en Kunst

Bijbels Prentenboek
Biblische Bildern
Encyclopedie
E-books en Pdf
Prachtige Bijbelse Schoolplaten

De Heilige Schrift
Het levende Woord van God
Aan de voeten van Jezus
Onder de Terebint
In de Wijngaard

De Bergrede
Gelijkenissen van Jezus
Oude Schoolplaten
De Zaligsprekingen van Jezus

Goede Vruchten
Geestesgaven

Tijd met Jezus
Film over Jezus
Barmhartigheid

Catechese lessen
Het Onze Vader
De Tien Geboden
Hoop en Verwachting
Bijzondere gebeurtenissen

De Bijbel is boeiend
Bijbelverhalen in beeld
Presentaties en Powerpoints
Bijbelse Onderwerpen

Vrede van God voor jou
Oude bijbel tegels

Informatie over alle kerken in Nederland: Kerkzoeker
 
Bible Study: The Bible alone!
L'étude biblique: Rien que la Bible!
Bibelstudium: Allein die Bibel!  

Materiaal voor het Digibord
Werkbladen Bijbelverhalen Bijbellessen
OT Hebreeuws-Engels
NT Grieks-Engels

Naslagwerken
Belijdenissen
Een rijke bron

Missale Romanum + Afbeeldingen
Stripboek over Jezus
Christelijke Symbolen
Plaatjes Afbeeldingen Clipart
Evangelie op Postzegels

Harmonium Huisorgel
Godsdiensten en Religies
Herinnering aan Kerken

Christian Country Music
Muzikale ontspanning
Software voor Bijbelstudie
Hartverwarmende Klanken
Read and Hear the Holy Bible
 Luisterbijbel

Bijbel voor Slechtzienden Begrippenlijst   -1-   -2-

Meer weten over de Psalmen, gezangen, liturgieën, belijdenisgeschriften: Catechismus, Dordtse Leerregels en veel andere informatie? . Kijk opOnline-bijbel.nl
         
  (
What's good, use it)