HOME | STUDIEBIJBEL | BIJBELSTUDIES | BIJBELATLAS | BIJBELSEGESCHIEDENIS | NIEUWS

                                                                                                                                                     

Koningin Esther

Herinneringen om te koesteren

Om de kinderen te laten kennismaken met de Bijbel werden er vroeger schoolplaten gebruikt. Aan de hand van de afbeeldingen op de schoolplaten kon de meester of de juf een verhaal uitleggen. 

Deze manier van les geven werd ook wel aanschouwingsonderwijs genoemd. Aanschouwen is een ander woord voor kijken. De meesten kennen het nog wel denk ik, die oude schoolplaten die vroeger in het klaslokaal hingen of uit een grote opbergkist achter in de klas tevoorschijn werden gehaald. Het was vooral dán steeds weer een verrassing. Wij kijken nu in de klas naar dia's of een videofilm in plaats van schoolplaten.

   Terug naar het overzicht van alle platen? Klik HIER

 'Wie is hij, wiens hart er vol van is om zoiets te willen
doen'

Esther 7:5
1 Zo waren de koning en Haman weer bij koningin Ester te gast. 2 Ook op deze tweede dag zei de koning, terwijl de wijn geschonken werd, tegen Ester: ‘Wat wilt u vragen, koningin Ester? Het zal u gegeven worden. Wat is uw wens? Al was het de helft van mijn rijk, uw wens zal vervuld worden.’ 3 Koningin Ester antwoordde: ‘Majesteit, als u mij goedgezind bent en als het de koning goeddunkt, schenk mij en ook mijn volk dan het leven; dat is wat ik wil vragen, dat is mijn wens. 4 Want we zijn verkocht, mijn volk en ik, om gedood te worden en volledig te worden uitgeroeid. Als we waren verkocht als slaven en slavinnen, dan zou ik hebben gezwegen, want zo’n ramp zou de belangen van de koning niet schaden.’ 5 ‘Wie is die man, waar is die man die zijn zinnen erop heeft gezet om zoiets te doen?’ vroeg koning Ahasveros aan koningin Ester. 6 En Ester antwoordde: ‘Die meedogenloze vijand, dat is die ellendeling daar, Haman!’

Haman kromp ineen van angst voor de koning en de koningin. 7 Woedend stond de koning van tafel op en ging de paleistuin in. Maar Haman bleef, om koningin Ester om zijn leven te smeken, want hij besefte dat hij van de koning niets goeds te verwachten had. 8 Toen de koning uit de paleistuin terugkwam in het vertrek waar de maaltijd werd gehouden, had Haman zich juist laten neervallen op de bank waarop Ester lag. ‘Ook nog de koningin aanranden in mijn aanwezigheid?!’ riep de koning uit. Nauwelijks had hij deze beschuldiging geuit of men bedekte Hamans gezicht. 9 Charbona, een van de eunuchen die de koning dienden, zei: ‘Staat er bij Hamans eigen huis niet al een paal van vijftig el hoog, die Haman heeft neergezet voor Mordechai, dezelfde Mordechai die de koning ooit zo’n grote dienst heeft bewezen?’ ‘Hang hem daaraan,’ zei de koning. 10 Zo werd Haman aan de paal gehangen die hij had laten klaarzetten voor Mordechai. Toen bedaarde de woede van de koning.

Een wondervolle geschiedenis

De geschiedenis van Ester speelde zich af ten tijde van de Perzische koning Xerxes, in het Hebreeuws Ahasveros of Achasjwerosj, die regeerde van 485-465 v Chr. Ester, een Joods weesmeisje, dat aanvankelijk haar afkomst geheim hield, belandde op initiatief van haar neef en voogd Mordechai in de harem van koning Ahasveros in diens residentie te Susan (Susa). Mordechai, een afstammeling van Saul en overtuigd Jood, wist zich de woedde op de hals te halen van Haman, een zeer hoge ambtenaar aan het hof van Ahasveros, door hem niet de voorgeschreven eer te betonen. Haman ontwikkelde door zijn aversie jegens Mordechai een haat tegen het Joodse volk en wist bij Ahasveros te bewerkstelligen dat een plan werd opgezet om alle Joden uit te roeien. Om het tijdstip waarop deze slachting zou moeten plaatsvinden werd geloot en de 13 e van de maand Adar werd door het lot, in het Perzisch Poer, aangewezen. Ester, inmiddels koningin geworden, wist dit noodlot voor de Joden een zodanige draai te geven dat van de geplande moordpartij niets terecht kwam.

Het boek Esther nader bekeken  (Ester 3: 1-11)

Esther en Mordechaï zijn aangepast aan de Perzische cultuur, maar zijn niet los van hun achtergrond. Thuis is Esther Hadassa wat ‘mirte’ betekent. Mirte ruikt zoet maar smaakt bitter. Het zijn geen zielige mensen maar carrièremakers: Mordechaï zit in de poort, Esther wordt gekozen en daar heb je uitstraling voor nodig en bovendien merkt niemand dat ze joods is. Ze valt niet op tussen de Perzische vrouwen omdat ze haar joods-zijn geheim houdt. Ze behoren beiden tot de toplaag van de maatschappij. Esther zet haar schoonheid in voor en positie.

Mordechaï had zich aangepast maar nu valt hij uit zijn rol. Hij zet alles op het spel door Haman te verachten. Ineens is hij weer jood. Dit is de grens die Mordechaï niet over kan:de ontmoeting met Amalek ( Est. 3:1) Mordechaï reageert op de demonie van Amalek, Haman een afstammeling van Amalek, een Agagiet ( nakomeling van koning Agag) wil Amalek wreken op de geschiedenis ( hij is opgevoed met haat tegen de joden), ( Ex. 17:14-16; Deut. 25: 17-19. Het is niet normaal dat door de onbeleefdheid van één man Haman beslist om alle joden uit te roeien; dit is Amalek. De eerste gezalfde, koning Saul, loopt stuk op Amalek.Hij kan het niet op een akkoord gooien met de demonie. Yeshua is niet stuk gelopen op de demonie. In het boek esther zien we dat het ‘ zaad van de vrouw’ ( Israël) tegenover het ‘ zaad van de slang’ ( Amalek) komt te staan.

Het is niet alleen een strijd tussen Haman en Mordechaï maar een strijd tussen G’d en het kwaad, Satan. Die beheerst onze geschiedenis: machten strijden met elkaar. Waar Israël is, is de haat van de anti-macht aanwezig. Het is anti-Shem-tisme. Jood zijn is bedreigd zijn. Israël ligt op het snijpunt van de wegen van G’d en Satan.

Het eerstgeboorterecht van Israël is de reden waarom velen Israël niet zien zitten; dit is één van de grondslagen van antisemitisme. Maar het gaat om de redding van de wereld in Israël ( Jer. 31:35-37); de eerstgeborene zijn betekend:

- De kracht van de vader
- Vertegenwoordiger zijn van het gezin
- De zegen gaat naar de ander.

God verbindt zich met de eerstegeborene om de zegen door te geven aan de rest. G’d verbindt zich met Israël, de eerstgeborene, Ex. 4:22, Hos; 11:1
G’d kiest de eerstgeborene, David was nummer 12.
De eerstgeborene vertegenwoordigt de andere. Het is niet exclusief, het is pars pro toto.

Het gaat om ons allemaal. In Israël gaat het om G’d om allen, de wereld. De volken verstaan dit niet. In het Nieuwe Testament gaat de zegen van de eerstgeborene Israël door naar de volken.
De vijand weet dat Israël niet kan worden overwonnen. G’d blijft trouw.Est.6:13.
In Ps. 117 staat; “ De volken moeten samen met Israël G’d prijzen, G’ds trouw is tot in alle eeuwigheid.

Poerim

Poerim wordt gevierd op 14 ( en in Jeruzalem ook 15) Adar. Als het een schrikkeljaar is, wordt het feest op Adar II gevierd. Poerim is misschien het meest uitbundige feest van het jaar. Poerim is geen Sjabbat zoals de grote pelgrimfeesten zodat er geen rem is op de uitgelatenheid. Wat op sjabbat ondenkbaar is, kan op Poerim, nl. grote optochten waarin Koningin Esther in triomf wordt rondgedragen en Haman uitgejoeld. Het boek Esther staat centraal. Men zendt elkaar geschenken en men zorgt ervoor of erna, overal feestavonden met maskeraden en toneelstukken gegeven. Het zotste is niet zot genoeg. Je kunt het vergelijken met carnaval maar dan één die niet ontaard zoals bij ons. Het is een gewoonte om verkleed de straat op te gaan om het idee van “ omkering” duidelijk ui te drukken: niets is wat het lijkt en het lot kan in een klap veranderen. Er wordt voor de grap, gezegd dat Grote Verzoendag in het Hebreeuws Yom Kipoeriem, ‘een dag als Poerim’ heet. Hoe komt dat? Op beide is het de gewoonte om zich te verkleden joden en niet-joden, op Grote verzoendag verkleden ze zich als vrome joden. Men mag zelfs drinken totdat men het verschil meer weet tussen ’ vervloekt is Haman ‘ en ‘ gezegend is Mordechaï’.

Humor is niet altijd grappig. Het kan een uitlaatklap zijn voor het gevoel van opluchting na de tragedie. Het kan een vervanging zijn voor agressie in machteloze situaties. Het is een veilige manier om te rollen om te draaien , zonder dat de vijand het in de gaten heeft. Het is ook een manier van zelfspot, om de hulpeloosheid die te pijnlijk en te beschamend is om te voelen. Poerim is het juiste moment voor deze verschillende soorten humor, die zich ontwikkelen tot parodieën ( komedies en satires), liedjes en moppen.

Voor een goed verstaan van Poerim dient men het boek Esther te lezen waarin weer de verlossing centraal staat. Daardoor heeft Poerim ook iets ernstig, een voorbereiding op Pesach waarin ook de verlossing centraal staat. Sommige joden,vasten op de dagen op de dag voor Poerim naar het voorbeeld van Koningin Esther ( Esther. 4:16)

Het gaat om het verhaal over joodse ballingen die zijn achtergebleven in het Perzische rijk. Duidelijke historische gegevens over de koning Ahasveros zijn niet bekend. Meestal wordt gedacht aan de tijd van koning Xerxes I (486-465) voor Chr.).
Het is mogelijk dat Mordechaï het boek geschreven heeft. In Est.9:20 staat: ’en Mordechaï schreef deze gebeurtenissen op’.
Het is een boek over de redding van het joodse volk van de dreigende ondergang en dat is reden genoeg voor een vrolijk feest. In Est. 9: 18-32 wordt het feest aangekondigd: Mordechaï legde de joden de verplichting op de veertiende en de vijftiende Adar ieder jaar te vieren. Ze moesten er een vrolijke dag van maken en elkaar lekkers sturen , maar de arme mensen vooral niet overslaan, er is geen grotere vreugde dan de harten van de armen, de wezen, de weduwen en de vreemdelingen blij te maken. De persoon die de harten van de nederige weet te verheugen, ervaart de Heilige Aanwezigheid, van wie de Schrift zegt:’ om de geest van de nederige terug tot leven te brengen en ook het hart van de
’ berouwvolle’. De bijbel zegt:’ en ze moeten elkaar giften sturen’ ( Est.9:22).
Het woord ‘Poer’ wordt in het boek Esther zelf in verband gebracht met het lot werpen, daarom wordt het ook Lotenfeest genoemd.
Tijdens heet feest wordt in de synagoge tweem aal, in de avonddienst en in de ochtenddienst, de rol Esther gelezen. Naast de Tora is Esther het enige oudtestamentische bijbelboek dat uit een rol wordt voorgelezen.

Tip: neem even de tijd om dit kleine geschriftje te lezen:

Als God zich verbergt en afwezig lijkt, lijkt het toeval te gaan heersen. Zodra God verworpen wordt, wordt het lot tot God gemaakt. De leiding van God in ons leven is vaak een kwestie van voorzichtig en tastend vragen. Samen bidden en vasten in een moment van grote dreiging drukt een besef uit van diepe afhankelijkheid van God.
 We moeten ons op het goede moment durven blootgeven, ook als het ons wat kost, ook als het ons misschien alles kost.

Esther 1
Esther 2
Esther 3
Esther 4
Esther 5
Esther 6
Esther 7
Esther 8
Esther 9
Esther 10

De Toevoegingen op Esther is een deuterocanoniek (apocrief) Bijbelboek
Het is in rooms-katholieke Bijbels opgenomen als deel van de canon, maar in de protestantse canon ontbreekt dit boek. De Toevoegingen van Esther zijn inderdaad toevoegingen op het Bijbelboek Esther (of Ester). Dit Bijbelboek is wel in de protestantse canon opgenomen.

Esther (apocr.) 10
Esther (apocr.) 11
Esther (apocr.) 12
Esther (apocr.) 13
Esther (apocr.) 14
Esther (apocr.) 15
Esther (apocr.) 16
    Terug naar het overzicht van alle platen? Klik HIER


               

INFO: DE WEG - DE WAARHEID HET LEVEN FILM

Handige Bijbel

Remember all victims of violence worldwide   

GEBED  LEEFREGEL  BELIJDENIS  

DE WEG | DE WAARHEID HET LEVEN | FILM | AUDIO

CREATOR

HOLYHOME.NL USE NO COOKIES - REPORT DEAD LINKS

Waard om te weten :

Een hartelijk welkom op de site
Deze pagina printen
Sitemap

Wie zoekt zal vinden

FAQ - HELP

Kerk
Zondag
Advent
Kerstfeest
Driekoningen
Vastentijd
Goede Vrijdag
Aswoensdag
Palmzondag
Palmpasen
De stille week
Witte donderdag
Stille zaterdag
Paaswake
Pasen - Paasfeest
Hemelvaartsdag
Pinksteren
Biddag
Dankdag
Avondmaal
Doop
Belijdenis
Oudjaarsdag
Nieuwjaarsdag
Sint Maarten
Sint Nicolaas
Halloween
Hervormingsdag
Dodenherdenking
Bevrijdingsdag
Koningsdag / Koninginnedag
Gebedsweek
Huwelijk
Begrafenis
Vakantie
Recreatie
Feest- en Gedenkdagen
Symbolen van herkenning
 
Leerzame antwoorden op levens- en geloofsvragen


Hebreeën 4:12 zegt: "Want levend en krachtig is het woord van God, en scherper dan een tweesnijdend zwaard: het dringt diep door tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken, en het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden"Lees eens: Het zwijgen van God

God heeft zoveel liefde voor de wereld, dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven; zodat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft.
Lees eens:  God's Liefde

Schat onder handbereik


Bemoediging en troost

Bible-people - stories of famous men and women in the Bible
Bible-archaeology - archaeological evidence and the Bible
Bible-art - paintings and artworks of Bible events
Bible-top ten - ways to hell, films, heroes, villains, murders....
Bible-architecture - houses, palaces, fortresses
Women in the Bible -
 great women of the Bible
The Life of Jesus Christ - story, paintings, maps

Read more for Study  
Apocrypha, Historic Works
 GELOOF EN LEVEN een
          KLEINE HULP VOOR  ONDERWEG
 

Wie zoekt zal vinden           


www Holyhome.nl

Boeiende Series :

Bijbelvertalingen
Bijbel en Kunst

Bijbels Prentenboek
Biblische Bildern
Encyclopedie
E-books en Pdf
Prachtige Bijbelse Schoolplaten

De Heilige Schrift
Het levende Woord van God
Aan de voeten van Jezus
Onder de Terebint
In de Wijngaard

De Bergrede
Gelijkenissen van Jezus
Oude Schoolplaten
De Zaligsprekingen van Jezus

Goede Vruchten
Geestesgaven

Tijd met Jezus
Film over Jezus
Barmhartigheid

Catechese lessen
Het Onze Vader
De Tien Geboden
Hoop en Verwachting
Bijzondere gebeurtenissen

De Bijbel is boeiend
Bijbelverhalen in beeld
Presentaties en Powerpoints
Bijbelse Onderwerpen

Vrede van God voor jou
Oude bijbel tegels

Informatie over alle kerken in Nederland: Kerkzoeker
 
Bible Study: The Bible alone!
L'étude biblique: Rien que la Bible!
Bibelstudium: Allein die Bibel!  

Materiaal voor het Digibord
Werkbladen Bijbelverhalen Bijbellessen
OT Hebreeuws-Engels
NT Grieks-Engels

Naslagwerken
Belijdenissen
Een rijke bron

Missale Romanum + Afbeeldingen
Stripboek over Jezus
Christelijke Symbolen
Plaatjes Afbeeldingen Clipart
Evangelie op Postzegels

Harmonium Huisorgel
Godsdiensten en Religies
Herinnering aan Kerken

Christian Country Music
Muzikale ontspanning
Software voor Bijbelstudie
Hartverwarmende Klanken
Read and Hear the Holy Bible
 Luisterbijbel

Bijbel voor Slechtzienden Begrippenlijst   -1-   -2-

Meer weten over de Psalmen, gezangen, liturgieën, belijdenisgeschriften: Catechismus, Dordtse Leerregels en veel andere informatie? . Kijk opOnline-bijbel.nl
         
  (
What's good, use it)