HOME | STUDIEBIJBEL | BIJBELSTUDIES | BIJBELATLAS | BIJBELSEGESCHIEDENIS | NIEUWS

                                                                                                                                                     

DE HEMELVAART VAN JEZUS

Herinneringen om te koesteren

Om de kinderen te laten kennismaken met de Bijbel werden er vroeger schoolplaten gebruikt. Aan de hand van de afbeeldingen op de schoolplaten kon de meester of de juf een verhaal uitleggen. 

Deze manier van les geven werd ook wel aanschouwingsonderwijs genoemd. Aanschouwen is een ander woord voor kijken. De meesten kennen het nog wel denk ik, die oude schoolplaten die vroeger in het klaslokaal hingen of uit een grote opbergkist achter in de klas tevoorschijn werden gehaald. Het was vooral dán steeds weer een verrassing. Wij kijken nu in de klas naar dia's of een videofilm in plaats van schoolplaten.

   Terug naar het overzicht van alle platen? Klik HIER

Terwijl zij het zagen en een wolk onttrok Hem aan hun
ogen (Handelingen 1: 9)
1 In mijn eerste boek, Theofilus, heb ik de daden en het onderricht van Jezus beschreven, 2 vanaf het begin tot aan de dag waarop hij in de hemel werd opgenomen, nadat hij de apostelen die hij door de heilige Geest had uitgekozen, had gezegd wat hun opdracht was. 3 Na zijn lijden en dood heeft hij hun herhaaldelijk bewezen dat hij leefde; gedurende veertig dagen is hij in hun midden verschenen en sprak hij met hen over het koninkrijk van God.

4 Toen hij eens bij hen was, droeg hij hun op: ‘Ga niet weg uit Jeruzalem, maar blijf daar wachten tot de belofte van de Vader, waarover jullie van mij hebben gehoord, in vervulling zal gaan. 5 Johannes doopte met water, maar binnenkort worden jullie gedoopt met de heilige Geest.’ 6 Zij die bijeengekomen waren, vroegen hem: ‘Heer, gaat u dan binnen afzienbare tijd het koningschap over Israël herstellen?’ 7 Hij antwoordde: ‘Het is niet jullie zaak om te weten wat de Vader in zijn macht heeft vastgesteld over de tijd en het ogenblik waarop deze gebeurtenissen zullen plaatsvinden. 8 Maar wanneer de heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en van mij getuigen in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde.’

9 Toen hij dit gezegd had, werd hij voor hun ogen omhooggeheven en opgenomen in een wolk, zodat ze hem niet meer zagen. 10 Terwijl hij zo van hen wegging en zij nog steeds naar de hemel staarden, stonden er opeens twee mannen in witte gewaden bij hen. 11 Ze zeiden: ‘Galileeërs, wat staan jullie naar de hemel te kijken? Jezus, die uit jullie midden in de hemel is opgenomen, zal op dezelfde wijze terugkomen als jullie hem naar de hemel hebben zien gaan.’
12 Daarop keerden de apostelen van de Olijfberg terug naar Jeruzalem. Deze berg ligt vlak bij de stad, op een sabbatsreis afstand. 13 Toen ze in de stad waren aangekomen, gingen ze naar het bovenvertrek waar ze verblijf hielden: Petrus en Johannes, Jakobus en Andreas, Filippus en Tomas, Bartolomeüs en Matteüs, Jakobus, de zoon van Alfeüs, en Simon de IJveraar en Judas, de zoon van Jakobus. 14 Vurig en eensgezind wijdden ze zich aan het gebed, samen met de vrouwen en met Maria, de moeder van Jezus, en met zijn broers. 

De Hemelvaart van Jezus een geweldig feest

Jezus  gaat naar de hemel, en toch schept dat geen afstand

Het is mooi, dat de Here Jezus naar de hemel is opgestegen. Dat had Hij zeker verdiend. Maar wat doet Hij daar nu? Daar staan we te weinig bij stil, denk ik. Bij de hemel denken we aan iets heel moois, er is volop geluk en het is een eeuwig blijvende situatie. En als we over de Here Jezus nadenken, die daar nu is, dan verwachten we, dat Hij ook deelt in die heerlijke, feestelijke vreugde. In de hemel is iedereen gelukkig en verder is het er rustig. Dat hebben we immers geleerd: na ons leven gaan we in tot de eeuwige rust.

Toch is dat niet waar. De hemel is geen oase van eeuwige rust, waar alles prachtig is, maar waar verder niets schokkends gebeurt. Dan zijn we toch verkeerd ingelicht, gemeente. Dan hebben we over de eerste woorden van ons zakbijbeltje heengelezen: 'In het begin schiep God de hemel en de aarde.' Daar staat het toch duidelijk: God schiep óók de hemel! We weten er niet veel van, maar ook in de hemel tikt de tijd, ook in de hemel zit ontwikkeling, er is geschiedenis en toekomst. Bovendien waren de hemel en de aarde op elkaar gericht: de hemel als woonplaats van God en dienstverblijf voor de engelen, de aarde aan het beheer van de mensen toevertrouwd. God daalde uit de hemel af naar de aarde om met Adam te spreken in de koele avondwind, en ook de hemel stond voor Adam open.

Maar voor ons is de hemel zo onbereikbaar ver weg. We kunnen ons er amper een voorstelling van maken. God ontmoeten en bediend worden door engelen hebben we nog nooit meegemaakt. Allemaal gevolgen van de zondeval. Daardoor is niet alleen de aarde vervloekt, maar zijn we de hemel ook kwijt geraakt.

De hemel zelf is nog steeds volmaakt

God woont er nog, de engelen zijn Gods dienst-personeel en worden er elke dag op uitgestuurd om ons te helpen. Maar ook in de hémel is er na de zondeval wat veranderd. Men mist er toch iets: het kontakt met de aarde. Want de hemel rekende op veel bewoners. ‘In het huis van mijn Vader zijn veel kamers’, hebben we van de Here Jezus gehoord. Zonder zondeval zouden wij daar zeker gekomen zijn. Maar nu is alle kontakt met de overkant afgesloten. Wat zondig is, kan de hemel niet in, kontakt met de vijand is uitgesloten. En dus is het geluk in de hemel volmaakt, maar staan er wel veel huizen leeg. Mensen zijn nog niet in de hemel aangekomen. Geluk en gemis: het één sluit het ander niet uit. Maar dat geluk was voor ons niet meer weggelegd. Zondige mensen kunnen de hemel wel uit hun hoofd zetten.

Totdat Christus naar de hemel ging. Híj heeft de breuk tussen hemel en aarde weer hersteld. En hoe. Het lijkt misschien niet zo indrukwekkend; de hemelvaart van de Here Jezus maar een eenvoudige, geruisloze gebeurtenis geweest. Jawel, maar laten we niet vergeten: Jezus Christus gaat op eigen kracht de hemel binnen, en dat is uniek: dat heeft niemand ooit gedaan en kunnen doen.

En vergeet vooral niet, hóe de Here Jezus naar de hemel is opgestegen: als mens. Voor het eerst gaat een mens zelfstandig naar de hemel toe, op eigen initiatief. Dat is de kroon op het werk van Christus: Hij neemt de plaats die Hem als méns toekwam. Hij zette die stap als eerste van alle mensen. Voor de Here Jezus zelf was zijn hemelvaart een logisch gevolg van zijn overwinning op de dood, maar de konsekwenties voor ons zijn enorm.

Toen de eerste man op de maan voorzichtig rondliep, sprak hij de historische woorden: 'Dit is een kleine stap voor een mens, maar een grote stap voor de mensheid.' Dat was terecht, want zo ver had de mensheid het nog nooit geschopt. Een mens op de maan laten rondlopen: bijna goddelijk, zeggen we dan met Psalm 8. Maar wat is de maan in vergelijking met de hemel! Dáár is ook een mens naartoe gegaan. Niet met een raket omhooggeschoten, maar gewoon: gegaan. En we kunnen eveneens zeggen: 'Dit is een kleine stap voor Christus, maar een grote stap voor de mensheid.' We zien als het ware, hoe dichtbij de hemel komt: de eerste mens is er al. En in de hemel ziet men de aarde ook weer dichterbij komen: de verbinding is weer hersteld, men verwacht de rest van de mensen ook.

Door de hemelvaart van Christus gaan wij op ons doel af, gemeente, en bereikt ook de hemel zijn doel. Op aarde leven mensen weer naar de hemel toe, dat kan weer, en de hemel staat weer open voor de aarde. We hebben weer levenskansen: we leven nu onder een open hemel, totdat Christus terugkomt. Zonder de hemelvaart van Christus was dat onmogelijk. Maar Hij is nu al in de hemel om voor ons een plaats gereserveerd te houden. En straks, als het feest gaat beginnen, zegt Hij: kom allemaal maar binnen, Ik heb jullie plekje al bezet gehouden, hier is jullie plaats.
Als we bij de verjaardag van de meester of op een bruiloft het al mooi vinden, dat we erbij zijn, dan mogen we helemaal wel blij zijn, als de Here Jezus zegt: als ik klaar ben met het gereed maken van de plaatsen, mogen jullie allemaal bij Mij zijn. Dan begint het grote bruiloftsfeest, op de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Heb je daar zin aan, aan zo'n toekomst?

Jezus werkt in de hemel, en dat doet Hij voor ons

De Here Jezus rust in de hemel niet uit van zijn werken. Het is voor Hem geen vakantie in de hemel. Ook is de hemelvaart van Christus geen ontvluchting van de aarde. Jezus liet de aarde niet aan haar lot over om nu alleen van de hemelse heerlijkheid te gaan genieten. Nee, vanuit de hemel gaat Hij nu verder aan het werk met de verlossing. De overwinning is wel een zeker, er kan niets meer aan gebeuren, maar op aarde is de definitieve kapitulatie nog geen feit. De duivel vecht zich liever dood vanuit zijn kansloze positie, dan dat hij zich gewonnen geeft. Daarom is het in de hemel een drukte van belang. De hemel – dat is zeg maar het hoofdkwartier in bevrijd gebied. Zo is de hemel het centrum van waaruit de Here Jezus als mens het hele strijdfront op aarde overziet.

En Hij belooft ons, dat we er niet alleen voor staan. Hij belooft ons zijn bescherming -Mij is álle macht gegeven, Ik ben met jullie tot aan de voltooiing van deze wereld-; Hij belooft ons zijn gunst -Hij vertrekt zegenend, dus God zal ons niet verlaten- en Hij belooft ons bijstand -de gelovigen zullen met kracht uit de hemel worden bekleed: de heilige Geest. En het mooiste is: Jezus komt net zo terug. Dan begint voor ons het leven in de nieuwe hemel en op de nieuwe aarde in volmaakt geluk.

Soms hebben we in al die dingen een hard hoofd. Want die hemel lijkt nog steeds zo ver weg. En we missen de konkrete aanwezigheid van de Here Jezus. Dat verlangen naar meer is heel begrijpelijk. Als dat verlangen er niet was, zouden we niet de juiste mentaliteit hebben. Maar het is belangrijk genoeg om eraan vast te houden, dat de Here Jezus in de hemel is. Hij is daar als mens, óók voor ons. Van zijn kant was dat geen afscheid, maar een teken van blijvende solidariteit: 'Ik ben en blijf jullie nabij! Tot de jongste dag!’ Daar mag je je aan optrekken!

Bovendien is de Here Jezus in de hemel helemaal op zijn plaats. Hij neemt het daar voor ons opneemt. Hij herinnert God er voortdurend aan, dat Hij ons gekocht en betaald heeft met zijn kostbaar bloed. Dankzij Jezus is God ‘de Genadige’ geworden, kunnen we in Hebr. 4 lezen. Hij veroordeelt je niet meer als zondaar, maar wil je helpen om het vol te houden als gelovige. Dankzij de Here Jezus, die voor jou en mij de hemel is doorgegaan! Daarom hoef je als kind en als volwassene niet meer bang te zijn of je wel bij God mag horen en een plaatsje in de hemel krijgt. Geloof gewoon maar in de Here Jezus. Vertrouw op Hem. En wees blij, dat Hij al in de hemel is. Want daar werkt Hij voor ons. Vanuit de hemel zorgt Hij er ook voor, dat we dat niet vergeten, en erin blijven geloven. Die toekomstverwachting bepaalt dan ook onze stijl van leven.

Jezuz komt terug, en dat geeft ons hoop

 De Here Jezus is in de hemel als mens. Op de avond voor het verraad en zijn kruisdood heeft Hij het er uitvoerig met zijn discipelen over gehad. 'Werkelijk, het is goed, het is beter voor jullie dat Ik ga.' Dat was ook zo, na zijn lijden en sterven en opstanding is zijn werk op aarde af –missie volbracht- en in de hemel is er nog veel werk te doen. Maar toch doet zo'n afscheid pijn: 'Jullie zijn verdrietig, omdat Ik jullie dat heb gezegd’ was de Here Jezus opgevallen. Daarom belooft Hij, dat Hij de heilige Geest als Trooster en Pleitbezorger naar ons toe zal sturen. Die Geest zal altijd en overal bij alle gelovigen over heel de wereld zijn. Hij wijst ons de weg, welke kant we op moeten, de weg naar de volledige waarheid. En de heilige Geest vertelt geen nieuwe dingen, maar Hij maakt ons alles bekend, wat de Here Jezus gezegd heeft. Zodat we Hém niet vergeten, nu Hij in de hemel is.

Het is dus de kracht van de heilige Geest, als je bij jezelf merkt: hé, ik luister graag naar de woorden van de Here Jezus! Net als zoveel mensen om mij heen. En als u daarover nadenkt, broeders en zusters, dan vraag ik me wel eens af: hoe bestaat het, dat al die christenen zoveel vertrouwen hebben in de toekomst, dat al die christenen geloven in een leven na de dood en dat al de christenen zeker weten dat de hemel voor hen open staat?

Waarom geeft het geloof in Jezus Christus ons zoveel steun, vooral in moeilijke tijden?

Dat hebben we niet zelf bedacht. Als Christus ons aan onszelf overlaat, dan trekken we ons niets aan van wat er na ons leven komen gaat. Dan proberen we liever hier een goed leven te leiden. Maar de Here Jezus heeft ons de heilige Geest als voorschot gegeven. Die overtuigt ons door te zeggen: 'Beste mensen, zonder de hemel kan de aarde u geen toekomst bieden. Zonder de hemel kunt u hier van alles proberen, maar echt gelukkig worden zult u nooit. Dat wilt u misschien niet toegeven, naar buiten toe kunt u de schijn mooi ophouden, maar wie stil blijft staan bij aardse dingen, vindt nooit het werkelijke geluk. Die blijft zoeken, zonder te vinden. Want in de hemel, dáár is de Here Jezus. Daar moet je wezen en je aandacht op richten.'

 Dat is de ruil, die de Here Jezus met Hemelvaart voor ons geregeld heeft: Hij, één van ons, is als eerste van ons mensen in de hemel; en wij, die nu nog achtergebleven zijn, krijgen zijn Geest, om ons hier op aarde al te oriënteren op de hemel, waar Christus is, en om uit te kijken naar de nieuwe aarde, die zeker komt, als de Here Jezus weer verschijnt op de wolken. Daar ligt onze eindbestemming.

Daar staan we lang niet altijd bij stil

Onze aandacht is zo gauw van de Here Jezus en van het geloof afgeleid. We ervaren het zo weinig, dat Hemelvaart een feest is. Wat dat betreft kunnen we ons de eerste reaktie van de leerlingen wel wat voorstellen. Die zijn ook met de situatie verlegen. Hoe moeten ze nu verder, zonder Jezus in hun leven?

Maar dat was niet hun laatste reaktie. In Lukas 24 lezen we, dat ze blij zijn en voortdurend God dankten in de tempel. Hoe komen ze zover? Alleen omdat Jezus hen zegende, toen Hij omhoog steeg? Ik denk, dat het antwoord in Handelingen 1 te vinden is. Daar beschrijft Lukas de Hemelvaart uitgebreider; hij laat weten, dat er engelen aan te pas gekomen zijn om de discipelen weer op het goede spoor te brengen. Die éngelen veranderen hun stemming, doen de verlegenheid omslaan in blijdschap. Waarom? Omdat ze zeggen mogen namens God: Jezus zal net zo weer terugkomen als je Hem hebt zien opstijgen naar de hemel. Zo herinneren de engelen de gelovige leerlingen opnieuw aan die twee beloftes, die ze al van Jezus gekregen hadden: Jullie zullen kracht ontvangen als de Heilige Geest komt. En: Ik zal terugkomen bij de voltooiing van de wereld.

Twee beloften, die wij meekrijgen

Niet door engelen, maar vanuit de Bijbel, door Gods eigen Woord. Dat zijn toch prachtige toezeggingen? Daarmee kun je als gelovige het wachten op Jezus’ terugkomt aan.  Want er is een belofte voor de lange termijn - Hij komt terug! En er is een belofte voor de korte termijn - de Geest komt! Zo is Jezus altijd bij ons. Nu al: met zijn Geest en Woord. En straks helemaal: als Koning.
Hemelvaart is dus echt feest, als je met je hele hart op Jezus betrokken bent! Want ook al is Hij lichamelijk afwezig, toch zijn we Hem niet kwijt. Integendeel, we krijgen steeds meer.

Het is Kerstfeest geweest – en je zag alleen een klein kindje in de kribbe.
Het werd Goede Vrijdag – de Hoop van Israel stierf aan het kruis.

Daarna kwam Pasen – Jezus is echt de Opstanding en het Leven.

Nu is Hij naar de hemel gegaan – onze Man staat vlak bij Gods troon.

Meteen daarna komt Pinksteren – we krijgen de Heilige Geest voor Jezus terug en die werkt wereldwijd!

Straks komt Jezus terug

Dat is de hoop van het Evangelie. Daar veranderen mensen door. Van verslagen mensen, die op zoek zijn, in mensen die grote vreugde kennen.  Dat is aan Jezus onze Heer te danken. En aan Gods goede zorg voor ons. Want Hij houdt ons wakker. Wakker, ‘om Hem, de levende en ware God, te dienen en om zijn Zoon te verwachten uit de hemel: Jezus, die Hij uit dood heeft doen opstaan en die ons zal redden van het komende oordeel.'  Zie het de laatste verzen van 1 Tessalonicenzen 1.   

HEMELVAARTSDAG
 
Voor christenen is deze dag meer dan alleen maar een welkome vakantiedag midden in de week. Het is 40 dagen na Pasen en omdat Pasen altijd op een zondag valt betekent dit dat Hemelvaartsdag altijd op een donderdag valt. Maar het betekent ook dat de datum altijd anders is, omdat ook de datum van Pasen ieder jaar anders is. Maar er is nog meer dat een christen op deze dag wil vieren.

Het is de 40ste dag na Pasen. Met Pasen is Jezus Christus, Zoon van God, verrezen uit de doden. Hij leeft, is niet meer dood. Vervolgens verschijnt Hij vaak aan zijn leerlingen. Zijn leerlingen herkennen Hem aan het "breken van het brood" (de Eucharistie) en door wat Hij de leerlingen vertelt.

Daarvan staan voorbeelden in het Evangelie, het boek waarin de Blijde Boodschap van Christus staat opgeschreven:

Het Emmaus-verhaal is zo'n beetje een van de meest bekende van deze verhalen.  (zoals beschreven in het Evangelie volgens Lucas, één van de leerlingen van Jezus, hfd. 24, versen 13 - 35)
Zo ook het verhaal van de ongelovige Thomas: pas wanneer hij, nadat Christus verrezen is, de wonden van Jezus (door de kruisiging en de doorboring van zijn zijde) kan aanraken wil hij geloven. (in het Evangelie, zoals de Apostel Johannes het opgeschreven heeft, hfd. 20, versen 19 - 31)

En dan komt het moment dat Jezus definitief naar Zijn Vader in de Hemel gaat. Niet langer verschijnt Hij aan zijn leerlingen. "Terwijl de leerlingen naar boven kijken wordt Hij aan hun zicht onttrokken door een wolk", staat in het Evangelie.

De hemel, het bij God zijn, is het uiteindelijke doel ook van ons leven. Niet in deze 'aardse' tijd, maar na onze dood. Jezus, door de dood heengegaan, heeft een plekje bij God de Vader voor ons bereid. Wij zijn uitgenodigd om daar te komen.

Nu Hij naar de hemel is gegaan heeft Hij voor dit aardse leven de leerlingen destijds, en daarmee ook ons, een Trooster en Helper gegeven. De Heilige Geest, uitgegaan van de Vader en de Zoon, wordt met Pinksteren, de 50ste dag na Pasen, gegeven aan hen die in God geloven en Jezus willen volgen.

 Kijk ook eens in de Katechismus van de Katholieke Kerk, wat daar in de nummers 659 - 664 geschreven staat over de Hemelvaart.

Wat Jezus nu in de hemel doet

Wat doet de Here Jezus daar in de hemel? Hij maakt er voor zijn gelovigen plaats klaar. Toch, als we belijden dat Hij ons daar- boven ten goede is, dan houdt dat wel veel meer in. De Here Jezus heeft het daar gewoon druk met en voor òns.

Hij is daar bijvoorbeeld ook werkzaam als onze voorspreker, als onze advocaat. Hij pleit voor ons bij de troon van de Vader. Dat is één van de manieren waarop Hij onze nieuwe relatie met God als verzoende mensen in stand houdt. Daar kunnen ze niet zonder. In ons leven aan deze kant van het graf kan er nog zoveel fout gaan. En gáát er nog zoveel verkeerd.

In onze verhouding tot God treden allerlei stoornissen op. Van heel erg tot minder erg. Minder erg ook, ja maar dan toch onverdraaglijk in de ogen van de Here God. We liggen zo vaak overhoop met Gods goede gebod. Ons geloof is niet altijd wat het wezen moet. Onze liefde is zo dikwijls onderkoeld en de hoop zo zwak. En dan is er ook nog ons tekort als christenen ten opzichte van onze medechristenen. En mensen buiten de gemeente. Waar is daar het einde van?

Maar hoor, Hij, de Heiland in de hemel, pleit voor ons! Niet op grond van verzachtende omstandigheden aan onze kant. Die zijn er soms, jawel, maar voor Gòd zijn ze nooit een volkomen verontschuldiging. Nee, de Here Jezus hierboven pleit voor ons op de enige grond, die deugt en houdt. Hij pleit op de grond van zijn eigen lijden en gehoorzaamheid. Op zijn bloed voor Gods volk gegeven. Dat staat zo mooi beschreven in de rijke beeldspraak van de Hebreeënbrief.

Bij zijn hemel- vaart heeft Hij het bloed van zijn offer van zich zelf meegenomen. Hij heeft het binnen gebracht in het hemels heiligdom. En daar voor God neergezet. En op grond van dat reinigend bloed pleit Hij voor de vergeving van ons kwaad. Dat pleiten is bidden. Zegt de Bijbel: Hij leeft altijd om voor ons te bidden. Een sterke uitdrukking! Daar lééft Hij voor. Dat is zijn bestaan daarboven: bidden voor ons. Zoals de Geest hier beneden met ons mee bidt 'met onuitsprekelijke zuchten', zo doet de Heiland het in de hemel. Wat een activiteit! En dat allemaal voor mensen die het van zichzelf niet waard zijn.

Deze gebeden van de Heiland werken de aanklachten van de boze tegen ons effectief weg. Ze worden door God geseponeerd. Want nog eens: de Heiland pleit op de grond van zijn bloed. En tegenover de stem van dàt bloed, dat luider roept om vergeving van ons kwaad dan Abel's onschuldig vergoten bloed riep om wraak, verstommen zijn beschuldigingen, die onze gewetens zo kunnen verontrusten.

Ja, Christus voorbede geeft ons rust. Want er is geen beter voorbidder denkbaar dan Hij. Dat staat zo mooi in art. 26 NGB: wie staat er dichter bij de Vader dan Hij? Wie heeft er beter toegang tot de Vader, dan zijn beminde Zoon? En wie houdt er meer van ons, dan Hij die zijn leven voor ons gaf? Op Hem kunnen we rekenen, gemeente. Bidt dan maar vrijmoedig in Jezus'naam.

De Heidelbergse Catechismus belijdt op grond van de Schrift nog meer over de werkzaamheid van de Heiland in heerlijkheid.
Hij zendt ons de Geest als tegenpand, zegt de catechismus. Een wat moeilijke uitdrukking misschien. Maar ze is wel duidelijk te maken.

We hebben bij de Heiland daarboven, in de hemel, een pand, een garantie. Hijzelf is dat pand. Omdat wij bij Hem horen, vlees zijn van zijn vlees, kan het niet anders of we zullen eens zijn waar Hij is. Hij zelf wil dat ook. Hij heeft er om gebeden in het hogepriesterlijk gebed. Maar ondertussen moeten we nog wel wàchten dat het zover komt.

Daarom kregen we van Hem hier op aarde een tegenpand. Nòg een pand. Een aanvullende garantie, maar dan hier beneden. En wat is dàt tegenpand veel waard! Dat 'tegenpand' is immers de Geest, die Hij aan de gemeente heeft gegeven om bij haar te wonen, te werken en te blijven.

Zelf zei Hij daarvan voor zijn hemelvaart: Ik zal jullie niet als wezen achterlaten. In zijn Geest is Hij zelf heel dicht bij ons. Zeer vertroostend heet de Geest daarom ook wel de Geest van Jezus. In de Geest is de Heiland met ons bezig. Door de Geest bewerkt Hij bij ons inkeer tot ons zelf, kennis van onze zonde en ook het berouw. En - Hij zij geprezen! - ook de overtuiging van schuldvergeving.

Door zijn Geest helpt Hij ons ook bij de heiliging van ons leven. Dat is: Hij stimuleert en bewerkt bij Gods kinderen de voortgaande, dagelijkse bekering. Door de Geest stort Hij zijn liefde uit in onze harten. Dat wil zeggen: laat Hij ons zijn liefde proeven en maakt ons gewillig tot zijn dienst als een dienst van wederliefde. Geeft Hij ons blijdschap. Door de Geest, die de Geest van volharding is, doet Hij ons, onder vallen en opstaan, toch weer volhouden. Door de Geest bemoedigt Hij ons in donkere uren. Door de Geest geeft Hij ons het blije en lokkende vooruitzicht van zijn grote toekomst.

Wil je een overzicht van alle platen? Klik HIER

Wil je een overzicht van alle platen? Klik HIER
               

INFO: DE WEG - DE WAARHEID HET LEVEN FILM

Handige Bijbel

Remember all victims of violence worldwide   

GEBED  LEEFREGEL  BELIJDENIS  

DE WEG | DE WAARHEID HET LEVEN | FILM | AUDIO

CREATOR

HOLYHOME.NL USE NO COOKIES - REPORT DEAD LINKS

Waard om te weten :

Een hartelijk welkom op de site
Deze pagina printen
Sitemap

Wie zoekt zal vinden

FAQ - HELP

Kerk
Zondag
Advent
Kerstfeest
Driekoningen
Vastentijd
Goede Vrijdag
Aswoensdag
Palmzondag
Palmpasen
De stille week
Witte donderdag
Stille zaterdag
Paaswake
Pasen - Paasfeest
Hemelvaartsdag
Pinksteren
Biddag
Dankdag
Avondmaal
Doop
Belijdenis
Oudjaarsdag
Nieuwjaarsdag
Sint Maarten
Sint Nicolaas
Halloween
Hervormingsdag
Dodenherdenking
Bevrijdingsdag
Koningsdag / Koninginnedag
Gebedsweek
Huwelijk
Begrafenis
Vakantie
Recreatie
Feest- en Gedenkdagen
Symbolen van herkenning
 
Leerzame antwoorden op levens- en geloofsvragen


Hebreeën 4:12 zegt: "Want levend en krachtig is het woord van God, en scherper dan een tweesnijdend zwaard: het dringt diep door tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken, en het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden"Lees eens: Het zwijgen van God

God heeft zoveel liefde voor de wereld, dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven; zodat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft.
Lees eens:  God's Liefde

Schat onder handbereik


Bemoediging en troost

Bible-people - stories of famous men and women in the Bible
Bible-archaeology - archaeological evidence and the Bible
Bible-art - paintings and artworks of Bible events
Bible-top ten - ways to hell, films, heroes, villains, murders....
Bible-architecture - houses, palaces, fortresses
Women in the Bible -
 great women of the Bible
The Life of Jesus Christ - story, paintings, maps

Read more for Study  
Apocrypha, Historic Works
 GELOOF EN LEVEN een
          KLEINE HULP VOOR  ONDERWEG
 

Wie zoekt zal vinden           


www Holyhome.nl

Boeiende Series :

Bijbelvertalingen
Bijbel en Kunst

Bijbels Prentenboek
Biblische Bildern
Encyclopedie
E-books en Pdf
Prachtige Bijbelse Schoolplaten

De Heilige Schrift
Het levende Woord van God
Aan de voeten van Jezus
Onder de Terebint
In de Wijngaard

De Bergrede
Gelijkenissen van Jezus
Oude Schoolplaten
De Zaligsprekingen van Jezus

Goede Vruchten
Geestesgaven

Tijd met Jezus
Film over Jezus
Barmhartigheid

Catechese lessen
Het Onze Vader
De Tien Geboden
Hoop en Verwachting
Bijzondere gebeurtenissen

De Bijbel is boeiend
Bijbelverhalen in beeld
Presentaties en Powerpoints
Bijbelse Onderwerpen

Vrede van God voor jou
Oude bijbel tegels

Informatie over alle kerken in Nederland: Kerkzoeker
 
Bible Study: The Bible alone!
L'étude biblique: Rien que la Bible!
Bibelstudium: Allein die Bibel!  

Materiaal voor het Digibord
Werkbladen Bijbelverhalen Bijbellessen
OT Hebreeuws-Engels
NT Grieks-Engels

Naslagwerken
Belijdenissen
Een rijke bron

Missale Romanum + Afbeeldingen
Stripboek over Jezus
Christelijke Symbolen
Plaatjes Afbeeldingen Clipart
Evangelie op Postzegels

Harmonium Huisorgel
Godsdiensten en Religies
Herinnering aan Kerken

Christian Country Music
Muzikale ontspanning
Software voor Bijbelstudie
Hartverwarmende Klanken
Read and Hear the Holy Bible
 Luisterbijbel

Bijbel voor Slechtzienden Begrippenlijst   -1-   -2-

Meer weten over de Psalmen, gezangen, liturgieën, belijdenisgeschriften: Catechismus, Dordtse Leerregels en veel andere informatie? . Kijk opOnline-bijbel.nl
         
  (
What's good, use it)