HOME | STUDIEBIJBEL | BIJBELSTUDIES | BIJBELATLAS | BIJBELSEGESCHIEDENIS | NIEUWS

                                                    
                   

Verkondiging - Preken - 08

Lees de Bijbel    De Bijbel is niet een boek wat je zomaar even van kaft tot kaft leest. Het kan lastig zijn om je weg door de Bijbel te vinden, als je niet weet wat zich wanneer heeft afgespeeld. Deze site kan je helpen om de Bijbel beter te leren kennen. Ontdek de bron van vrede, het Woord van God: 

PREEK - LEG DE INHOUD VAST

   
Bekijk hieronder de andere studies in deze serie :

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Lees de Bijbel

Inleiding
Heel wat predikanten en kerkenraden zijn, vaak met behulp van een liturgiecommissie, bezig met de inrichting van de eredienst, die in de zondagse kerkdienst in praktijk gebracht moeten worden. Vanuit het deputaatschappen eredienst is het de ervaring dat het blijkbaar moeite kost om het aanwezige studiemateriaal en kerkelijke besluiten om te zetten in concreet beleid. Daarom hier een praktische handreiking om een ­plan voor de liturgie op te zetten aan de hand van het zoge­naamde kerkelijk jaar. Er zijn aan 'het kerkelijk jaar' ook allerlei theologische beschouwingen opgehangen. Daar kan ik weinig mee. Maar een kerkorde roept ons iop de kerkelijke feestdagen te onderhouden. Deze feestdagen vormen de markeringspunten voor een structurering van de liturgie over een heel jaar.

Realiseer je nog eens: Wat is preken?‘

Een concert- uitvoerder van Gods heilsmuziek èn een vals fluitende straatmuzikant van men-selijke smartlappen.’ Een treffender typering van de werkzaamheid van een predikant konden we niet bedenken (we hebben hem ook niet zelf bedacht). Ze geeft bondig weer wat de essen-tiële taak is van de predikant: de vertolking van wederzijdse betrekking van schrift, mens en God. Alles draait om communicatie omdat we een meervoudige verantwoordelijkheid hebben. Bij elke preekarbeid moeten we telkens in het oog houden wat de gemeente behoeft, de schriftaanreikt en God ons influistert. We zijn dus weer terug bij het cruciale punt: daar waar tekst, God, gemeente en predikant elkaar raken. Het is goed vooraf en achteraf voor jezelf kort teformuleren wat voor jou het preken is, waarom je preekt wat je preekt en wat je beeld van depredikant is. De kans bestaat dat dit beeld zich in het preekproces wijzigt. Dit past in je inven-tio

Bedenk

In de kerkdiensten zal het Woord worden bediend door de Heilige Schrift te verklaren en toe te passen.

Taak van de predikant

De taak van de dienaar des Woords is de bediening van het Woord aan de gemeente en al naar de gelegenheid eveneens de verkondiging van het Evangelie aan wie het Evangelie niet kennen; de bediening van de sacramenten; het uitspreken van de zegen; de leiding van alle overige ambtelijke werkzaamheden in de kerkdiensten, als in het bijzonder het afnemen van de openbare belijdenis des geloofs, het doen van bekendmakingen inzake vermaan en tucht, het bevestigen van ambtsdragers, het bevestigen van huwelijken en het catechetisch onderricht.

Onontbeerlijk: Geestelijke voorbereiding

Veruit de meeste predikanten zien hun taak als primair spiritueel, een forse groep vindt dat deambachtelijkheid en de spiritualiteit van de preekarbeid elkaar in evenwicht houden, en een minderheid benadrukt vooral de ambachtelijkheid van het preken. Vrijwel iedereen bereidtechter zijn preken voor in gebed of andere spirituele wijze. Zo’n tweederde van de predikan-ten begint zijn dag(delen) met gebed. Hoeveel tijd eraan besteedt wordt varieert zeer sterk:van enkele minuten tot enkele uren. Een derde ziet gebed als algehele levenshouding, of dehouding van de predikant die gepast is tijdens het voorbereidingsproces. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat het een erg persoonlijke zaak is. Hierin wordt de com-municatieve verhouding tussen God en jou, als predikant, geactualiseerd. Denk zelf na overover de verhouding tussen spiritualiteit en ambachtelijkheid van het preekproces.

Realiseer je: Hoeveel tijd heb je nodig?

Meer dan de helft van de predikanten begint op de maandag voorafgaande aan de zondagwaarop moet worden gepreekt. Slechts één ondervraagde (charismatisch) begon de dag er-voor. De ondervraagden spendeerden gemiddeld 9.2 effectieve werkuren aan de totale voorbe-reiding van de preek. Eén derde van deze tijd werd gebruikt voor het daadwerkelijk schrijven van deze preek. Niet meegerekend zijn dan de meditatieve momenten. Aangezien de ondervraagden gemiddeld 21.6 jaar preken, en dus al een flinke routine hebben opgebouwd, zullen we de benodigde tijd voor de gemiddelde beginnende themelioot - die van het gehele proces ook nog eens een preekwerkstuk moet maken - maar op een ruime week schatten. Het argument dat het het beste zou zijn om net zoveel tijd voor de preek uit te trek-ken als de predikant omdat je het later ook in zoveel tijd moet doen gaat om een tweetal aantalredenen niet op: het gebrek aan routine en het moeten maken van een verslag van het heleproces.

Stel de inhoud van de preek vast

Deze stap is een van de meest uitgebreide: je gaat nu de inhoud van de preek schrijven. Je gebruikt het raamwerk dat je bij de vorige stap hebt vastgesteld. Dat raamwerk moet worden gevuld. Houd bij het schrijven het doel van je preek voor ogen.
 In eerste instantie kun je je concentreren op het vullen van het raamwerk. Wellicht dat je de structuur hier en daar aanpast.
 
Als het raamwerk voldoende inhoud heeft, ga je je concentreren op de technieken. Die zijn ervoor bestemd om de preek beter te laten landen. Zie bij stap 9 Technieken. Ook zorg je er tenslotte voor dat de structuur helder is en goed te volgen (zie bij stap 8 Presenteer de structuur).
 
Bedenk wel dat de stappen die je zet niet altijd opeenvolgend zijn in de tijd maar je zet ze voortdurend in een soort samenspel en onderlinge wisselwerking.

 READ THE BOOK - THE BIBLE CHANGE YOUR LIFE

       

Heer, wees mijn Gids

                                

INFO: DE WEG - DE WAARHEID HET LEVEN FILM

Handige Bijbel

Remember all victims of violence worldwide   

GEBED  LEEFREGEL  BELIJDENIS  

DE WEG | DE WAARHEID HET LEVEN | FILM | AUDIO

CREATOR

HOLYHOME.NL USE NO COOKIES - REPORT DEAD LINKS

Waard om te weten :

Een hartelijk welkom op de site
Deze pagina printen
Sitemap

Wie zoekt zal vinden

FAQ - HELP

Kerk
Zondag
Advent
Kerstfeest
Driekoningen
Vastentijd
Goede Vrijdag
Aswoensdag
Palmzondag
Palmpasen
De stille week
Witte donderdag
Stille zaterdag
Paaswake
Pasen - Paasfeest
Hemelvaartsdag
Pinksteren
Biddag
Dankdag
Avondmaal
Doop
Belijdenis
Oudjaarsdag
Nieuwjaarsdag
Sint Maarten
Sint Nicolaas
Halloween
Hervormingsdag
Dodenherdenking
Bevrijdingsdag
Koningsdag / Koninginnedag
Gebedsweek
Huwelijk
Begrafenis
Vakantie
Recreatie
Feest- en Gedenkdagen
Symbolen van herkenning
 
Leerzame antwoorden op levens- en geloofsvragen


Hebreeën 4:12 zegt: "Want levend en krachtig is het woord van God, en scherper dan een tweesnijdend zwaard: het dringt diep door tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken, en het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden"Lees eens: Het zwijgen van God

God heeft zoveel liefde voor de wereld, dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven; zodat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft.
Lees eens:  God's Liefde

Schat onder handbereik


Bemoediging en troost

Bible-people - stories of famous men and women in the Bible
Bible-archaeology - archaeological evidence and the Bible
Bible-art - paintings and artworks of Bible events
Bible-top ten - ways to hell, films, heroes, villains, murders....
Bible-architecture - houses, palaces, fortresses
Women in the Bible -
 great women of the Bible
The Life of Jesus Christ - story, paintings, maps

Read more for Study  
Apocrypha, Historic Works
 GELOOF EN LEVEN een
          KLEINE HULP VOOR  ONDERWEG
 

Wie zoekt zal vinden           


www Holyhome.nl

Boeiende Series :

Bijbelvertalingen
Bijbel en Kunst

Bijbels Prentenboek
Biblische Bildern
Encyclopedie
E-books en Pdf
Prachtige Bijbelse Schoolplaten

De Heilige Schrift
Het levende Woord van God
Aan de voeten van Jezus
Onder de Terebint
In de Wijngaard

De Bergrede
Gelijkenissen van Jezus
Oude Schoolplaten
De Zaligsprekingen van Jezus

Goede Vruchten
Geestesgaven

Tijd met Jezus
Film over Jezus
Barmhartigheid

Catechese lessen
Het Onze Vader
De Tien Geboden
Hoop en Verwachting
Bijzondere gebeurtenissen

De Bijbel is boeiend
Bijbelverhalen in beeld
Presentaties en Powerpoints
Bijbelse Onderwerpen

Vrede van God voor jou
Oude bijbel tegels

Informatie over alle kerken in Nederland: Kerkzoeker
 
Bible Study: The Bible alone!
L'étude biblique: Rien que la Bible!
Bibelstudium: Allein die Bibel!  

Materiaal voor het Digibord
Werkbladen Bijbelverhalen Bijbellessen
OT Hebreeuws-Engels
NT Grieks-Engels

Naslagwerken
Belijdenissen
Een rijke bron

Missale Romanum + Afbeeldingen
Stripboek over Jezus
Christelijke Symbolen
Plaatjes Afbeeldingen Clipart
Evangelie op Postzegels

Harmonium Huisorgel
Godsdiensten en Religies
Herinnering aan Kerken

Christian Country Music
Muzikale ontspanning
Software voor Bijbelstudie
Hartverwarmende Klanken
Read and Hear the Holy Bible
 Luisterbijbel

Bijbel voor Slechtzienden Begrippenlijst   -1-   -2-

Meer weten over de Psalmen, gezangen, liturgieën, belijdenisgeschriften: Catechismus, Dordtse Leerregels en veel andere informatie? . Kijk opOnline-bijbel.nl
         
  (
What's good, use it)