HOME | STUDIEBIJBEL | BIJBELSTUDIES | BIJBELATLAS | BIJBELSEGESCHIEDENIS | NIEUWS

                                                                                                                                                     

HEER, LEER ONS BIDDEN

Herinneringen om te koesteren

Om de kinderen te laten kennismaken met de Bijbel werden er vroeger schoolplaten gebruikt. Aan de hand van de afbeeldingen op de schoolplaten kon de meester of de juf een verhaal uitleggen. 

Deze manier van les geven werd ook wel aanschouwingsonderwijs genoemd. Aanschouwen is een ander woord voor kijken. De meesten kennen het nog wel denk ik, die oude schoolplaten die vroeger in het klaslokaal hingen of uit een grote opbergkist achter in de klas tevoorschijn werden gehaald. Het was vooral dán steeds weer een verrassing. Wij kijken nu in de klas naar dia's of een videofilm in plaats van schoolplaten.

   Terug naar het overzicht van alle platen? Klik HIER

HEER, LEER ONS BIDDEN (Lev.26:3-6;Deut.28:2-6,12;32:6;Ps.34:9;62;
Mat.6:5-15;Luk.18:2-8;Joh.16:23-27;
Rom.8:15;Hb.10:19-25)
Inleiding

Als het gebed zo belangrijk is geweest voor de Here Jezus, dan moet het ook wel belangrijkzijn voor ons. Hij leert ons dat we onze hand openhouden voor Hem, te geloven dat Hij meer dan een aardse vriendantwoordt en meer dan een aardse vader geeft.We mogen zeker zijn dat we gehoord worden door de Vader in dehemel en dat we ook zeker mogen zijn van Zijn liefde en Zorg voor ons. Het gebed is een uiting van het contact metHem. ‘Leer mij bidden’ betekent dat je het echt kunt léren!

Het kindergebed

Ik ga slapen, ik ben moe, 'k sluit mijn beide oogjes toe,

Heere houd ook deze nacht, over [naam] getrouw de wacht.
 
 't Boze dat ik heb gedaan, zie het Heere toch niet aan.

Schoon mijn zonden vele zijn, maak om Jezus wil mij rein.

Zorg voor arme kind'ren Heer, en herstel de zieken weer.

Ja, voor alle mensen saam, bid ik u in Jezus naam.

Sta mijn ouders trouw ter zij, wees mijn vrienden ook nabij.
 
 Geef ons allen nieuwe kracht, door de rust van deze nacht.

Doe mij dankbaar en gezond, opstaan in de morgenstond.

Als ik mijn oogjes open doe, lacht Uw zon mij vrolijk toe.

Amen


Om eens over na te denken

1. Lukas beschrijft vaak dat Jezus bidt.(Luk.3:21,5:15,6:12,9:18;28-29) Onze
Heiland vindt het gebed blijkbaar heel belangrijk. Zo is Jezus met Zijn Vader verbonden geweest. Hij staat met Hem in contact. Zo krijgen wij door dat bidden niet een eenrichtingsverkeer is, waarin wij alleen maar onze vragenen problemen voorleggen aan God, maar dat we juist ook mogen beseffen dat Hij ons ziet en ons beschermt. Hij wil een goed en open contact met ons! Laten we van Jezus leren hoe we bidden mogen.

2. De Here is op reis naar Jeruzalem en de gebeden van Hem staan ook in dat licht, namelijk van Zijn uiteindelijke verheerlijking, door de dood heen. Hij is ‘ergens aan het bidden’, want bidden kun je overal doen. Het gaat bij bidden niet zo zeer om de plaats, een bepaalde lichaamshouding of speciaal woordgebruik, maar vooral om je hart,je gerichtheid op Hem. Bidden is niet een ritueel, waarmee je de hemel kunt bestormen, maar een relatie, eengesprek met de Here, Die als Vader en Vriend naar je luistert.

3. De discipelen van Jezus wisten echt wel hoe je zou moeten bidden. Ze hadden dit thuis meegemaakt, in desynagogen en ook in hun eigen leven zullen ze zeker wel hebben gebeden. Maar het bidden van Jezus is anders geweest in hun ogen. Waarschijnlijk hebben zij aan Jezus gemerkt dat Hij niet zo maar wat aan het opnoemen was, maar dat Hij in gesprek was. Dat willen ze nu van Hem leren. Het gaat blijkbaar om een houding (afhankelijkheid) en om inhoud(vertrouwelijk spreken).

4. Eigenlijk weten wij niet goed hoe we bidden moeten en ook niet wat we eigenlijk moeten zeggen tegen God (Rom.8:26). Juist in het gebed komt er veel onmacht van ons naar voren. Wij zeggen vaak hetzelfde en wat moeten we eigenlijk van God verwachten? Zo vragen wij onszelf af. Toch mogen we in dit Bijbelgedeelte leren dat we bidden mogen en ook hoe we kunnen bidden. Onmacht kan en mag veranderen in afhankelijkheid. (leerbaarheid)

5. Van jongs af aan hebben we geleerd om op eigen benen te gaan staan en op eigen krachten te werken. Het gebed wijst een heel andere weg, ja gaat hier zelfs lijnrecht tegenin. Toch leren we gaandeweg dat bidden wezenlijk noodzakelijk is. Want alleen zo ervaren we de meest diepgaande gemeenschap met de Here God. Door te bidden
leren we God beter kennen, ontvang je Gods vrede (Fil.4:6,7) en Zijn kracht, waarmee je de moeilijkste situaties kunt doorstaan. Als wij werken, werken wij,maar als we bidden, werkt God.

6. Het gebed is een zeer belangrijke stimulans voor het geloof. Met je ogen dicht leer je juist op God te zien. We mogen met God praten. Hij wil horen naar ons!! Zo wordt veel meer duidelijk dat je een Vader in de hemel hebt en dat Hij maar op ‘één gebed afstand’ van je vandaan staat. Je kunt met Hem verbonden zijn. Daarbij heb je ook de
kerk nodig, om voorbeelden te leren over bidden en tegelijk om de vrijmoedigheid te leren dat je ook zelf, met eigen gekozen woorden, bij God mag komen. De kerk is bedoeld als stimulans en als structuur, een duwtje in de rug en een gemeenschappelijk gebed, waarin je aan kunt sluiten. We mogen samen bidden en ook alleen!

7. De Here Jezus leert Zijn discipelen ‘het onze Vader’. Dit is geen formuliergebed (wat je maar telkens precies zo móet herhalen), maar eerder een voorbeeld voor ieder gebed, met andere woorden: zo mág je bidden: Aanbidden, Bedanken, Belijden en Aanroepen. Zo wordt duidelijk dat bidden ook betekent ‘abba’(papa) zeggen, tegen de Here. (Rom.8:15) Je mag bidden als een kind aan huis. De Here Jezus maakt duidelijk dat God een Vader is, van Israël (Deut.32:6,Jes.63:16;Jer.3:4) en ook van ons. Ook wij mogen kinderen van God zijn en dus ook erfgenamen. (Rom.8:17) In Hem mogen we kind van de Here zijn. Zo delen we in wat de Here Jezus heeft volbracht. Eigenlijk is dit een gebed voor hen die op reis zijn. Het gaat om het zoeken naar God.

8. Het gaat eerst om God en om Zijn eer, daarna gaat het pas over onze verlangens en wensen. Het gaat namelijk in het geloof eerst om Hem volgen en dan pas ontvangen wat wij nodig hebben (is ook nog iets anders dan wat wij nodig vínden). Dat snap je pas als je weet Wie God is, de Hoge en Heilige, Die verbonden wil zijn met mensen.Het gaat in het gebed eerst om drie uitroepen van Gods heerlijkheid: geheiligd moet worden (door ons en allen) Uw Naam, laat komen Uw Rijk, geschieden moet Uw Wil, zowel in de hemel alsook op aarde. Het gaat toch om Hem?!

9. Wij zijn van God afhankelijk. Zonder Hem kunnen we niet, zonder Hem hoeft het niet! We bidden Hem dan ook voor ons dagelijks brood, onze eetlust en dus ook gezondheid. We bidden daarbij om schuldvergeving, maar beseffen tegelijkertijd dat wij dan ook zelf schuldvergevend moeten zijn. Wie niet zelf een ander vergeeft kan niet zelf vergeving van de Ander of een ander ontvangen.(Mat.18:35) Daarbij bidden we om Gods leiding in ons leven en Zijn bewaring in moeilijke omstandigheden. (Jak.1:12-15) Ook dan mogen we vertrouwen hebben in God.

10. In de eerste gelijkenis gaat het om de zekerheid van de gebedsverhoring. In het (oude) Oosten zou het volstrekt ongehoord zijn als iemand zijn vriend buiten in de kou en in de nood zou laten staan. De Here Jezus benadrukt: zoals deze vriend zéker gehoord zal worden door de man binnen in het huis, zo zeker wordt ook ons gebed verhoord door de Vader in de hemel. Zelfs op een ‘bijzonder ongelegen moment’ word je door God gehoord. Je komt bij Hem nooit ongelegen! Het is veelzeggend dat het verhaal gaat over een ‘vriend’. Zó is God blijkbaar! Dring er ook bij Hem op aan, Hij hoort je echt. (Ps.10:1,12) Zeker als je voor anderen opkomt, zoals de aankloppende vriend voor zijn gasten, dan hoef je niet beschaamd of verlegen te zijn: vraag alles aan God! Hij geeft het je omdat je Zijn vriend bent en anders ook omdat je zo aandringt! (Luk.11:8)

11. Deze verzekering wordt verzegeld met drie korte stellingen van Jezus, waarmee hij ons duidelijk maakt dat we hiervan absoluut zeker mogen zijn: bidt (of ‘bedel’) in de vaste overtuiging dat God het zal geven. (Joh.15:7 en 16: 22-27) Zoekt en je zult vinden, want je zult zeker de gemeenschap met God vinden als je hiernaar op zoek bent. (2Sam.21:1;Ps.27:4; Jes.55:6) Klopt op de deur van God en ook jou zal opengedaan worden. (net zoals die vriend zojuist heeft ondervonden.) De werkwoorden: ‘bidden’, ‘zoeken’ en ‘kloppen’ worden nog eens herhaald, juist
omdat hierdoor de zaak nog verder verduidelijkt wordt. De Here Jezus laat hierover geen misverstand bestaan. Bid maar, zoek echt verder, houd maar aan in het kloppen ‘op Gods deur’, want Jezus Zelf staat Borg voor het antwoord. Het gaat hierbij om het bidden voor wat echt nodig is, wat onmisbaar in Zijn Koninkrijk is.(Mat.6)

12. Dan gaat de Here Jezus verder met een nieuwe serie van gelijkenissen om te laten zien tot Wie je bidt. Als je namelijk ‘Vader’ tegen God zegt, mag je weten dat Hij een ander ‘soort’ Vader is. Deze Vader weet wat je nodig hebt en zal zeker niet iets heel anders en iets heel gemeens geven.Hij zal je vertrouwen niet beschamen. De hemelse Vader zorgt beter voor Zijn kinderen dan wij. Zo is het beslist, hiervan kun je verzekerd zijn.

13. Een kind kan vragen om een vis,bijvoorbeeld een paling. Dan zal een aardse vader toch ook niet met een giftige slang aankomen. Dat haalt toch niemand in zijn hoofd. Het is toch ondenkbaar dat een Vader zoiets doet aan zijn kinderen. Maar zelfs als aardse vaders verkeerde dingen hebben gedaan, zal de Vader in de hemel dit zeker niet doen! De hemelse Vader wil je overladen met Zijn gaven. (Lev.26:3-6; Deut.28:2-6,12;2Sam.12:7-9) Of als een kind om een ei vraagt dan komt een vader toch niet met een giftige (ei-vormige)schorpioen aan. Een vader bedriegt zijn kind toch niet, zo slecht zijn we toch niet?! Hoeveel te meer (Ps.103:11) zal de Hemelse Vader helemaal het goede geven aan ons. Laten we Hem toch vertrouwen in alle dingen. Dat betekent overigens niet dat we alles (alles wat er staat op onze verlanglijstjes) van Hem zullen ontvangen, maar juist datgene wat we werkelijk nodig hebben. De Heilige Geest leert ons wat we nodig hebben. Hij leert ons af om
egoïstisch te zijn en dus ook om niet meer egoïstisch te bidden.

14. Het gaat zelfs verder: de Here wil vooral Zijn Heilige Geest geven, de hoogste gave, hoger dan je kunt voorstellen, want Hij geeft Zichzelf. Je mag blijkbaar in het gebed Hem Zelf ontvangen. Zo dichtbij wil Hij komen. Hij is werkelijk maar op één gebed afstand, tenzij wij dichtslibben voor het Evangelie.

15.Veel mensen ervaren hindernissen bij het gebed: je ziet God niet, zou Hij echt wel luisteren? We zijn het niet meer gewend om afhankelijk te zijn, want we hebben veel dingen in handen gekregen, door onze kennis en door de verzekeringen, in het geval van moeilijkheden. Daarbij willen we ook niet wachten op ‘Gods tijd’, we willen het nú.
Misschien is de grootste moeite wel dat we niet met onszelf durven te komen, steeds weer bij de Here. Denk je eens in dat je kind niet met zijn problemen bij je durft te komen, wat zou je hieraan doen? Hoeveel te meer de Hemelse Vader, Die veel van ons houdt en ons wil geven wat we nodig hebben.

16. Laat de Heilige Geest onze twijfel veranderen in zekerheid, ons leven vruchtbaar maken, ons richten op onze Vader in de hemel, die we als Koning gehoorzamen. Laat Hij onze stekeligheden, hoogmoed en onvrede wegnemen en hiervoor ootmoed, mildheid en liefde geven. Mogen we door de Heilige Geest zó bewogen zijn met anderen, dat we hun ook werkelijk willen vertellen van de Here, Die Zich verbindt aan mensen.

Om enig inzicht te krijgen in de manier waarop kinderen bidden en vooral wat zij ervan begrijpen is er een onderzoek gedaan op een Christelijke Basisschool. Hierover werd een prachtig boekje geschreven.

Lees hier nog maar eens verder

Wil je een overzicht van alle platen? Klik HIER
               

INFO: DE WEG - DE WAARHEID HET LEVEN FILM

Handige Bijbel

Remember all victims of violence worldwide   

GEBED  LEEFREGEL  BELIJDENIS  

DE WEG | DE WAARHEID HET LEVEN | FILM | AUDIO

CREATOR

HOLYHOME.NL USE NO COOKIES - REPORT DEAD LINKS

Waard om te weten :

Een hartelijk welkom op de site
Deze pagina printen
Sitemap

Wie zoekt zal vinden

FAQ - HELP

Kerk
Zondag
Advent
Kerstfeest
Driekoningen
Vastentijd
Goede Vrijdag
Aswoensdag
Palmzondag
Palmpasen
De stille week
Witte donderdag
Stille zaterdag
Paaswake
Pasen - Paasfeest
Hemelvaartsdag
Pinksteren
Biddag
Dankdag
Avondmaal
Doop
Belijdenis
Oudjaarsdag
Nieuwjaarsdag
Sint Maarten
Sint Nicolaas
Halloween
Hervormingsdag
Dodenherdenking
Bevrijdingsdag
Koningsdag / Koninginnedag
Gebedsweek
Huwelijk
Begrafenis
Vakantie
Recreatie
Feest- en Gedenkdagen
Symbolen van herkenning
 
Leerzame antwoorden op levens- en geloofsvragen


Hebreeën 4:12 zegt: "Want levend en krachtig is het woord van God, en scherper dan een tweesnijdend zwaard: het dringt diep door tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken, en het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden"Lees eens: Het zwijgen van God

God heeft zoveel liefde voor de wereld, dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven; zodat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft.
Lees eens:  God's Liefde

Schat onder handbereik


Bemoediging en troost

Bible-people - stories of famous men and women in the Bible
Bible-archaeology - archaeological evidence and the Bible
Bible-art - paintings and artworks of Bible events
Bible-top ten - ways to hell, films, heroes, villains, murders....
Bible-architecture - houses, palaces, fortresses
Women in the Bible -
 great women of the Bible
The Life of Jesus Christ - story, paintings, maps

Read more for Study  
Apocrypha, Historic Works
 GELOOF EN LEVEN een
          KLEINE HULP VOOR  ONDERWEG
 

Wie zoekt zal vinden           


www Holyhome.nl

Boeiende Series :

Bijbelvertalingen
Bijbel en Kunst

Bijbels Prentenboek
Biblische Bildern
Encyclopedie
E-books en Pdf
Prachtige Bijbelse Schoolplaten

De Heilige Schrift
Het levende Woord van God
Aan de voeten van Jezus
Onder de Terebint
In de Wijngaard

De Bergrede
Gelijkenissen van Jezus
Oude Schoolplaten
De Zaligsprekingen van Jezus

Goede Vruchten
Geestesgaven

Tijd met Jezus
Film over Jezus
Barmhartigheid

Catechese lessen
Het Onze Vader
De Tien Geboden
Hoop en Verwachting
Bijzondere gebeurtenissen

De Bijbel is boeiend
Bijbelverhalen in beeld
Presentaties en Powerpoints
Bijbelse Onderwerpen

Vrede van God voor jou
Oude bijbel tegels

Informatie over alle kerken in Nederland: Kerkzoeker
 
Bible Study: The Bible alone!
L'étude biblique: Rien que la Bible!
Bibelstudium: Allein die Bibel!  

Materiaal voor het Digibord
Werkbladen Bijbelverhalen Bijbellessen
OT Hebreeuws-Engels
NT Grieks-Engels

Naslagwerken
Belijdenissen
Een rijke bron

Missale Romanum + Afbeeldingen
Stripboek over Jezus
Christelijke Symbolen
Plaatjes Afbeeldingen Clipart
Evangelie op Postzegels

Harmonium Huisorgel
Godsdiensten en Religies
Herinnering aan Kerken

Christian Country Music
Muzikale ontspanning
Software voor Bijbelstudie
Hartverwarmende Klanken
Read and Hear the Holy Bible
 Luisterbijbel

Bijbel voor Slechtzienden Begrippenlijst   -1-   -2-

Meer weten over de Psalmen, gezangen, liturgieën, belijdenisgeschriften: Catechismus, Dordtse Leerregels en veel andere informatie? . Kijk opOnline-bijbel.nl
         
  (
What's good, use it)